Vrijedna i preko potrebna donacija stigla je u Dječji dom „Rada Vranješević“ u Banjaluci, kojom su obradovani svi srednjoškolci koji borave u ovoj ustanovi. Naime, firma „Milco“ odlučila je da štićenicima pokloni sportsku opremu, odnosno ono što su srednjoškolci naveli da im je najpotrebnije.

Nova sportska garderoba, majice i patike štićenicima će uljepšati proljeće koje stiže. Kada ih je rukovodstvo Doma pitalo šta bi voljeli da dobiju, kako bi to prenijeli u firmu „Milco“, srednjoškolci su odgovorili patike. Osim patika, dobili su još dosta toga.

– Iz razloga jer smo društveno odgovorna firma, te zbog ranije ostvarenih rezultata, željeli smo da dio novca podijelimo i doniramo u dobrotvorne svrhe onima kojima je to najpotrebnije. Ovaj put to je Dom „Rada Vranješević“. Donirali smo sportsku opremu, ono što su u Domu naveli da im je baš potrebno. Imali smo budžet za to i kupili smo za sve srednjoškolce opremu. U narednom periodu nastavićemo saradnju s Domom za njihove buduće potrebe – rekao je direktor kompanije „Milco“ Nemanja Šobot.

Koliko su djeca obradovana poklonima govori i to da su jedva čekali da kutije i kese sa odjećom i patikama sami unesu u Dom. U Domu „Rada Vranješević“ kažu da im ova donacija jako puno znači, te da je njima puno olakšano.

Inače, ovo nije prva donacija kompanije „Milco“. Pomagali su i drugima, naprimjer FK i RK Laktaši, pomogli su izgradnju dječjeg parka u Trnu i Slatini, a donirali su i željezo tokom gradnje zgrade za socijalno ugrožene u Laktašima. Pomažu i svojim radnicima koji planiraju vjenčanje ili su dobili dijete.

– Borimo se da zadržimo naše radnike. Ovo je težak posao, fizički. Ovdje je plata sigurno iznad prosjeka, ali težak je posao pored sve opreme koja im olakšava rad. Imamo ljude koji kod nas rade 10, 15 godina, ali nam je generalno teško naći radnu snagu – priča Šobot.

 

Kompanija „Milco“ je osnovana 1989. godine i u vlasništvu je Bojana Cvijetića. Osim firme u BiH, imaju još dvije u EU – „Milco steel“ s.r.o. u Češkoj i „Milco covine“ d.o.o. u Sloveniji. Kako su nam rekli, u narednom periodu planiraju širenje ponude na tržište EU. Firma se bavi prodajom proizvoda od crne metalurgije (cijevi, limovi, profili), a posebno su ponosni na čeličnu burad, koju proizvode i prodaju u BiH i Srbiji.

– Mi smo jedini u BiH koji rade čeličnu burad. Pored toga, glavni smo zastupnici za čelične limove, cijevi, profilnu robu. I najveći smo trgovac čelika u BiH – kaže Šobot.

Vrijeme pandemije, koje je za mnoge djelatnosti bila teška, na njihovo poslovanje je dobro uticala. Kako su rekli, prije dvije godine, kada je većina preduzeća otpuštala radnike, oni su uspjeli da otvore benzinsku pumpu.

– U posljednje dvije godine, zahvaljujući trudu naših uposlenika, uspjeli smo povećati obim rada, te samim tim ostvariti zavidne rezultate  – istakao je Šobot.