Milco kompanija otvorila je svoja vrata mladim praktikantima. Jedan od njih je Nikola Šipragić. U današnjem intervjuu, Nikola objašnjava zašto je izabrao Milco kompaniju za praksu i kako vidi svoju buduću karijeru.

Prijave za praksu i dalje traju! Milco kompanija poziva mlade ljude sa završenim fakultetom i studente da se pridruže velikom timu koji postoji na tržištu već 33 godine. Kupci, partneri i kolege nas prepoznaju kao lidere u BiH i regionu. Kada se pomisli na crni čelik, na proizvode iz crne i obojene metalurgije, Milco je sinonim za kvalitet i bogat asortiman.

Zdravo Nikola, zašto si izabrao Milco, čime te je kompanija najviše privukla?

„Slobodno mogu reći da sam odrastao u preduzetničkom ekosistemu i da je to definitivno oblikovalo moj pogled prema životu i sredini u kojoj odrastam, ali i sada kad postajem čovjek za sebe.

Ozbiljnost koja nastaje u svakom privatnom poslu ne ogleda se samo u velikim ciframa i blagodatima koje posao nosi. Iza onog što nam je na oko lijepo krije se mnošto izazova i problema sa kojim se treba suočiti i izvući deblji kraj. Izazovi nas čine jačim i tako rastemo.

Ova formula me je, priznajem, uvijek privlačila i davala mi snagu da se borim još više. Zato sam i odabrao firmu Milco jer smatram da ovdje mogu razviti sebe i na taj način dodatnom energijom i ambicioznošću mlade osobe doprinijeti firmi da ostvari međunarodnu, pa i Evropsku prepoznatljivost.“

MILCO

Crni čelik, kvalitetni proizvodi, uigran tim profesionalaca

„Iako sam već ranije bio upoznat sa firmom Milco, na prvu mi je sve bilo novo. Slijed događaja nalaže da upoznaš buduće radne kolege sa kojima sam od prvog dana u odličnim odnosima. Kolektiv je super i ljudi su prijatni – pristupačni – šaljivi.

Obzirom da je firma strpljiva prema novim kolegama nisam naišao na problem da se od mene očekuju rezultati nakon prvog dana. Nakon gotovo 2 mjeseca prošao sam obuku kod gosp. Milenka – direktor komercijale – prema kome imam veliko poštovanje, koji me je naučio mnogim poslovnim i životnim stvarima i uveo me u firmu.

Smatram da je ovaj proces jako bitan da se formira istinit i pravilan prikaz o tome šta predstavlja firma Milco. Iduća faza je logična – skladište, ali ne u radnom kombinezonu.

Kako da prodamo nešto ako ne poznajemo robu. Šef skladišta, Željo, se potrudio i maksimalno posvetio da svoj posao približi nama. Tek onda shvatimo da su to potpuno dva različita svijeta u jednoj firmi i onda uvidimo šta je to sistem. Dalji korak je rad sa mentorom Milošem koji je uvijek tu da ti nesebnično pruži podršku i nauči te poslu i životu. Da, očekivanja su ispunjena.“

U kom sektoru radiš u Milco DOO i šta si naučio u toku periodu prakse?

„U firmi sam dobio poziciju komercijaliste što je u osnovi najbrojniji sektor.

Sviđa mi se to što je dijapazon posla koji oni obavljaju dosta širok – kontakt sa kupcima, nabavka robe, prodaja robe i naplata. Možda se ovaj opis posla čini dosta složenim i teškim ali u osnovi nije.

Bitno je uhvatiti konce i povezati ove poslovne aktivnosti, a kasnije sve ide samo po sebi. Uveliko radim sa mentorom na kreiranju ponuda i odgovaranju na upite. Da bi se upit adekvatno kreirao sa pravom cijenom i odgovarajućim uslovima potrebno je poznavati kupca – dakle posebna njega prema kupcima – a za to je potrebno vrijeme.

Miloš mi povjerava nekoliko svojih kupaca i do sada nismo imali problema. Veliko hvala Milošu. Svakodnevno jedan dio dana provodim istražujuči tržište kako bi kreirao vlastitu bazu i započeo sopstveni rad. Obzirom da posao nalaže terenski rad moje svakodnevne obavezu su da kolegama budem podrška u pisanju upita i proslijeđivanju istih na dalju proceduru.

Posao nalaže naručivanje robe od dobavljača po što povoljnijim uslovima i konstantno praćenje robe u dolasku. Krug završava onog trenutka kada je roba isporučena kupcu po dogovoreni uslovima i roba uredno naplaćena. I tako u krug.“,

Da li sebe vidiš u budućnosti kao deo Milco DOO kompanije?

„Firma Milco ima planove da se na proljeće preseli u potpuno nove radne prostorije u Laktašima što će ujedno biti centrala firme Milco i njene sestrinske firme 21.Maj.

To će značiti da ćemo biti svi na okupu u novom radnom ruhu usmjereni na nove još veće ciljeve. Očekuje se dodatan rast kompanije koji pravolinijski prati prethodni unazad jedne decenije. U bližoj budućnosti firma ima i druge planove da se dodatno širi i na proizvodni pogon. Smatram da je ovo odlično vrijeme za nove mlade ljude da postanu dio kolektiva jer će ih taj talas odvesti i do ispunjenja sopstvenih ciljeva za šta sam se uvijek zalagao.

Ovdje sam tek nekoliko mjeseci ali sam u startu prepoznao potencijal koji firma Milco pruža svojim zaposlenima.“

Zašto bi savetovao svojim vršnjacima da postanu deo Milco kompanije?

„Pitanje mladima – da li vi znate za neku domaću kompaniju koja je iz porodičnog biznisa postala super kompanija i tržišni lider? Obično to čitamo i slušamo u razvijenim zemljama. Međutim, nadomak Banja Luke, u Trnu postoji baš jedna takva firma – pruža izuzetno konkurentske uslove za svoje zaposlene i sve nove mlade potencijale koji su voljni i željni rada i uspjeha. Da se radi – radi se, da se zarađuje – zarađuje se. Zavrni rukave i hajmo!“

Opšti utisak o kompaniji, o zaposlenima, o kulturi poslovanja

„Okarakterisaću firmu Milco na ovaj način – perspektivna i za mene i za tebe u svakom pogledu.“

Pridružite se našem timu – budite deo MILCO kompanije! Prijavite se za praksu nakon koje vaš čeka karijera u skladu sa znanjem i veštinama.

PRIJAVITE SE ZA PRAKSU PREKO LINKA!