Jedna od glavnih upotreba čelika je u građevinskoj industriji. Široko se koristi za različite vrste građevinskih radova u više područja. Čelik koji se koristi za konstrukciju naziva se konstrukcijskim čelikom i uključuje čelične limove i čelične šipke. Čelični limovi se obično koriste za jeftina krovna rješenja dok su čelične šipke najčešće korišćen tip čeličnog proizvoda koji se koristi za izgradnju okvira svih vrsta konstrukcija poput mostova, nadvožnjaka, stambenih i poslovnih zgrada.

Čelične šipke čine okosnicu većine građevinskih konstrukcija i jedne su od najvažnijih građevinskih materijala. Čelične šipke imaju više svojstava što ih čini savršenim za građevinsku industriju. TMO čelične šipke ili termomehanički obrađene čelične šipke su izuzetno jake, ali vrlo duktilne i savitljive. Lako su zavarljive, vatrootporne, antikorozivne i štite od zemljotresa. Takođe vrlo se dobro spajaju sa betonom. Ulaganje u kvalitetne čelične šipke je ekonomičan izbor za graditelje i arhitekte. Njihova snaga i mala težina čine ih isplativim građevinskim materijalom jer su laki za transport, što rezultira niskim troškovima transporta. Također može smanjiti troškove ručnog rada jer vam je potrebno manje ljudi za istovar i premještanje šipki. Cijena čeličnih šipki varira u zavisnosti od cijene čelika po kg i faktorima poput procesa proizvodnje koji se razlikuje od marke do marke. Mogu izdržati visok pritisak i neće se slomiti ni pod kojim okolnostima.

BENEFITI ULAGANJA U KVALITETNE TMO ČELIČNE ŠIPKE

Ulaganje u kvalitetne TMO čelične šipke također osigurava da građevinska konstrukcija izdrži test vremena. Čelične šipke koje su sklone koroziji i efektima temperaturnih promjena mogu dovesti do kolapsa strukture tokom vremena. Ali TMO čelične šipke su napravljene da izdrže sve vrste pritisaka kao što su promjene temperature, požari, zemljotresi i druge ekstremne vremenske pojave. Visoke građevine koje se mogu vidjeti po velikim svjetskim metropolama, imaju TMO čelične šipke u svojoj srži. TMO čelične šipke dodaju vrijednost strukturi tako što smanjuju ukupne troškove izgradnje i uklanjaju potrebu za čestim renoviranjem. To je jedan od najosnovnijih, ali najbitnijih građevinskih materijala koji u velikoj mjeri utiče na buduću vrijednost zgrade. Činjenica da na njih ne utiče temperatura osigurava da je zgrada zaštićena iznutra. Sve navedeno doprinosi sigurnosti konstrukcije i čini je pogodnom za stanovanje. Ne možemo dovoljno naglasiti potrebu za odabirom pravih TMO čeličnih šipki za konstrukciju jer su one okosnica izgradnje i stoga temeljni dio procesa izgradnje.